ABD'de tüketici fiyatları Mayıs’ta değişmedi (2024)

blog
12.06.2024

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Mayıs'ta değişmedi. Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise Mayıs’ta aylık yüzde 0,2 yıllık yüzde 3,4 artış gösterdi.

 

ABD Çalışma Bakanlığı, Mayıs ayına ilişkin tüketici fiyat verilerini açıkladı.

Buna göre tüketici fiyatları Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,0 gerçekleşti. Piyasa beklentisi TÜFE'nin bu dönemde yüzde 0,1 artması yönündeydi.

Ülkede TÜFE, Mayıs’ta yıllık bazda ise yüzde 3,3 arttı. Böylece yıllık TÜFE de piyasa beklentisi olan yüzde 3,4 seviyesinin altında gerçekleşti.

Öte yandan, ABD'de enflasyon Nisan ayında aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,4 artmıştı.

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Mayıs’ta aylık yüzde 0,2 yıllık yüzde 3,4 artış gösterdi. Beklenti aylık yüzde 0,3 yıllık ise yüzde 3,5 artış göstermesi yönündeydi.

 

Nisan ayında çekirdek TÜFE'deki yavaşlamayla birlikte açıklanan son rakamlar, enflasyonun düşüş eğilimine girdiğini gösteriyor. Ancak politika yapıcılar, faiz oranlarını düşürmeyi düşünmeden önce birkaç ay boyunca daha fiyat baskılarının azaldığını görmeleri gerektiğini vurguladılar. Zira, yetkililer tek bir aylık verinin trend oluşturmadığı görüşündeler.

Charles Schwab'dan Richard Flynn enflasyon verileri hakkında yaptığı açıklamada, "Enflasyondaki gerileme, para politikasının amaçlanan etkiyi yarattığına dair kanıt sağlıyor ve ekonomiyi Fed'in yüzde 2 hedefine bir adım daha yaklaştırıyor" dedi.

Öte yandan, yatırımcılar Fed'in bu yıl iki faiz indirimi yapacağını neredeyse tamamen fiyatlarken, ilk hamlenin 25 baz puanlık indirimle Kasım ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum