Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Aylık tüketici enflasyonu Ekim'de giyim ve gıda fiyatlarının etkisiyle beklentinin üzerinde gerçekleşse de bir önceki ayın altında kaldı.
Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,88 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon da yüzde 48,58 olarak kaydedildi.
Eylül ayında aylık enflasyon yüzde 2,97 olurken, yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olarak gerçekleşmişti.
Aynı dönemde yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 47,75 oldu.
Üretici fiyatları tarafında ise aylık enflasyon yüzde 1,29 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon da yüzde 32,24 olarak gerçekleşti. Veriler yıllık bazda üretici enflasyonunun yine tüketici enflasyonu altında kaldığını gösterdi. Ekim ayıyla birlikte yıllık üretici enflasyonunun tüketici enflasyonunun altındaki seyri 16. ayına çıktı.
En yüksek aylık artış giyim ve ayakkabı grubunda
TÜİK verilerine göre, aylık bazda en yüksek artış yüzde 14,32 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Giyim ve ayakkabı grubunu yüzde 4,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 3,52 ile haberleşme izledi.
Yıllık olarak bakıldığında ise Ekim ayında en yüksek artış yüzde 93,6 ile eğitim grubunda kaydedildi. Eğitim grubunun ardından yüzde 89,39 ile konut; yüzde 62,09 ile lokanta ve oteller oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Ekim ayı itibarıyla, 26 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarken, Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğine ve enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığına işaret etmişti.
Aylık enflasyonun Eylül'de hizmet enflasyonunun etkisiyle beklentiyi aşmasının ardından - hâlâ Aralık ayında bir faiz indirimi ihtimali olduğunu düşünenler olsa da - bu yılın kalan kısmında faiz indirimi bekleyen ekonomistlerin sayısı azaldı.