İsveç Merkez Bankası’ndan bu yıl üç faiz indirimi sinyali

blog
27.06.2024

Riksbank (İsveç Merkez Bankası) politika faizini yüzde 3,75 oranında sabit bırakarak, bu yıl üç faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini verdi.

 

Riksbank borçlanma maliyetlerini değiştirmedi ve yılın ikinci yarısında üç kez faiz indirimi gerçekleştirmeyi beklediğini söyledi. İsveç Merkez Bankası Perşembe günü açıkladığı kararla faiz oranını yüzde 3,75'te tuttu ve tüketici fiyatlarındaki artışın büyük ölçüde beklendiği gibi gerçekleştiğini belirtti.

İsveç Merkez Bankası Başkanı Erik Thedeen "Enflasyon beklentileri aynı kalırsa politika faizi ikinci yarıda iki veya üç kez düşürülebilir." diyerek daha önce genişlemeye yönelik temkinli bir yaklaşımın sinyalini vermişti. Öte yandan, İsveç hükümeti bu hafta başında enflasyonla mücadelede zaferini ilan ederken, merkez bankası bu güveni göstermekten kaçınmıştı. Riksbank'ın temkinli duruşu, bir kez faiz indirimine giden ve daha fazla hamle yapmadan önce bekleyeceğini öne süren Avrupa Merkez Bankası'nın da aralarında bulunduğu diğer bankalarla örtüşüyor.

2023'teki hafif daralmanın ardından Riksbank, İsveç'in ekonomik üretiminin Mart ayındaki yüzde 0,3’lük tahminin aksine bu yıl yüzde 1,1 oranında artmasını bekliyor.

Riksbank, yüksek enflasyonla mücadelesinin ardından zayıf ekonomiyi sebep göstererek Mayıs’ta sekiz yıl sonra ilk kez politika faiz oranını 0,25 baz düşürülerek yüzde 3,75’e çekmişti. Banka'nın 2016'dan beri ilk kez faiz indirimine gitmesi dikkati çekti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum