Japon bakandan merkez bankasına düşük faiz çağrısı

blog
14.09.2024

Japonya Ekonomik Güvenlik Bakanı ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti liderliğine adaylığını açıklayan Sanae Takachi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizleri düşük tutması gerektiğini söyledi.

 

Uzun süre boyunca devam edenultra düşük faiz politikasından çıkma sinyalleri veren Japonya'da iktidardaki partinin başkan adaylarından biri olan bakandan dikkat çekici bir çıkış geldi.

Japonya'nın Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Bakanı ve iktidar partisinin liderlik yarışındaki önde gelen adaylarından Sanae Takaichi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada kırılgan ekonomik toparlanmayı desteklemek için merkez bankasının ultra düşük faiz oranlarını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Yarıştaki dokuz adayın bir araya geldiği bir basın toplantısında Takaichi Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bu yılki faiz artışları sorulduğunda “Açıkçası çok erken oldu” dedi.

Liberal Demokrat Parti (LDP) liderliği için güçlü bir aday olarak öne çıkan Takaichi, “Faiz oranları düşük tutulmalı” diye konuştu.

Takaichi'nin açıklamaları, Cuma günü kişisel YouTube kanalında yaptığı ve ekonomi için mali ve parasal desteğin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan açıklamalarıyla paralellik gösterdi.

BOJ Mart ayında negatif faiz oranlarından vazgeçmiş ve ekonominin yüzde 2'lik enflasyon hedefine kalıcı olarak ulaşma yolunda ilerleme kaydettiği görüşüyle Temmuz ayında kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0,25'e yükseltmişti.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, şu anda öngördüğü gibi enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 civarında kalması ve ücret artışlarının devam etmesi halinde bankanın faiz oranlarını daha da yükseltmeye hazır olduğunun sinyalini vermişti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum