AMB Yönetim Konseyi Üyesi Muller: Enflasyon yeniden hızlanabilir

blog
13.06.2024

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkanı Madis Muller enflasyonun geçici olarak yeniden hızlanabileceğini söyledi.

 

AMB Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller, AMB’nin henüz yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşamadığını belirttiği konuşmasında Euro Bölgesi’nde enflasyonun yeniden hızlanabileceğine işaret etti.

Muller Perşembe günü Tallinn'de Estonyalı milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, "Enflasyonda henüz hedefe ulaşmış değiliz. Mayıs ayındaki ilk Euro Bölgesi enflasyon tahmininde gördüğümüz gibi, enflasyon geçici olarak yeniden hızlanabilir." dedi.

Öte yandan Muller, enflasyonda belirlenen hedefe ulaşabilmeleri için faiz oranlarının muhtemelen bir süre daha ortalamanın üzerinde kalmasının gerektiğini belirtti.

AMB geçen hafta Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürdü. AMB Yönetim Konseyi'nin refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini 25 puanlık düşüşle sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50’ye indirdi.

Karar metnine, "Faizleri gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutacağız. Yönetim Konseyi, kısıtlamanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edecek. Yönetim Konseyi belirli bir oran için önceden taahhütte bulunmuyor." ifadesi yer aldı.

AMB'nin politika açıklamasıyla birlikte yayınlanan güncellenmiş üç aylık görünüm, 2025'te enflasyonun ortalama yüzde 2,2 olacağını öngörüyor. Bu yılki ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a yükseltildi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum