Enflasyon beklentisi bir yılın en düşük seviyesinde açıklandı

blog
14.06.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) düzenlediği piyasa katılımcıları anketinde 12 aylık enflasyon beklentisi geçen yılın Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı Haziran piyasa katılımcıları anketinde 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi yüzde 31,79 oldu. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 33,21 seviyesindeydi.

Piyasa katılımcılarının Haziran ayında girdiği 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52 oldu.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 21,33 ve yüzde 20,33 olarak gerçekleşti.

TÜFE beklentilerinde düşüş görünürken politika faizinde ise bu ay herhangi bir değişiklik beklenmiyor. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50 oldu.

 

Döviz kuru beklentileri geriledi

Ankette katılımcıların yıl sonu Dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 38,78 TL iken, bu
anket döneminde 37,75 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,80 TL, bu anket döneminde 41,41 TL olarak gerçekleşti.

Ankette büyüme beklentilerinin de değişmediği izlendi. Katılımcıların GSYH 2024 yılı ve 2025 yılı büyüme beklentileri bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de sırasıyla yüzde 3,3 ve 3,7 olarak kaydedildi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum